≡ Menu

Programma 2022 Masterclasses FYO-Felt en Fiberfusing

Programma Fiberfusing 2022

NIEUWSBRIEF 2- januari 2022
We zijn weer volop in beweging ondanks allerlei maatregelen en do’s en dont’s . Voor creativiteit is er meer ruimte gekomen, grenzen opzoeken, jezelf ( her ) ontdekken, het is een groot avontuur!! Binnen de viltwereld is er veel beweging, de online lessen zijn niet aan te slepen en het is een goed alternatief gebleken in deze bizarre tijd. Veel mooie dingen zijn gemaakt en ontwikkeld. Toch blijven we liever vasthouden aan en geloven in onze fysieke workshops. De ontmoeting, het samenwerken aan een mooi product, de materialen kunnen voelen, vraag en antwoord krijgen ter plekke, leren van elkaar, dat is toch iets wat we erg missen. Tot nu toe hebben we nog met max. 5 cursisten per keer gewerkt om iedereen de ruimte te geven en hopelijk over een paar maanden al met een volledige bezetting uiteraard met de nodige maatregelen om je veilig te voelen en relaxt om te kunnen genieten van de workshop.

De wintermaanden heb ik gebruikt om de programmering van 2022 weer rond te krijgen. Ook is er bij Fiberfusing weer iets veranderd. Voor degenen die de grote werkruimte nog kennen; deze is weg en we hebben een kleinere maar o zo knusse nieuwe werkruimte gecreëerd die pal naast de oude grote werkruimte is komen te liggen. Dat heeft zo zijn voordelen en we hebben er nog een mooie ruimte erbij waar o.a. een viltmachine staat en te gebruiken is als theorielokaal, voor de lunch en voor lessen in klein verband of individueel.

Nieuw werkatelier

DE WORKSHOPS
We denken dat het goed is om alle geplande workshops en masterclasses nog eens onder de aandacht te brengen. Een van die toezeggingen is, dat we garanderen dat er 100% terugbetaling zal plaatsvinden van het aanbetaalde cursusgeld mocht het niet door kunnen gaan vanwege C-19 en aanverwante virussen waarop overheidsmaatregelen van belang zijn . We kunnen ook helpen bij reeds gemaakte reserveringen bij B&B ’s als het nodig is. Alleen tickets voor vervoer enz. dat zal je zelf moeten doen.
Beter kunnen we het niet doen of maken, leuker wel!!

De aftrap van 2022:
LEENTJE VAN HENGEL van 6 t/m 11 april
Bij voldoende deelname wordt deze prachtige en intensieve verf- en printcursus gegeven bij Fiberfusing. Bij een klein aantal deelnemers verhuizen we naar Leentjes atelier Tinctoria in Amsterdam.
Bij Leentje leer je je eigen materialen verven op een bijzondere duurzame manier. Leentje is van topniveau binnen haar vakgebied en je zult van haar leren hoe je moet
verven met natuurlijke kleurstoffen op verschillende natuurlijke textiel materialen.
Er wordt gewerkt op geweven stoffen en je kunt daarna ook leren printen of schilderen met zelf ter plekke gemaakte, printpasta’s op wol, zijde, katoen, linnen en hennep.
Deze workshop is geschikt voor starters en reeds ervaren ververs.
Tijdens de 3 verfdagen komen o.a. de volgende zaken aan de orde:
• Het combineren van natuurlijke kleuren met shibori
• Hiermee kan je stoffen meerdere levens geven
• Hoe verf je de diepste kleuren ?
• Koud beitsen en verven op katoen. NIEUW !
• Producties draaien
• Bestaande kleding opleuken/verven
• Hoe verf je Garibaldi- en Napoleontisch rood
• Van Eicks groen.
Beitsen beïnvloedt het verven met natuurlijke kleuren op textiel in zeer grote mate.
Dit geldt zowel in de resulterende kleuren als de houdbaarheid van de kleuren.
Verschillende methodes van beitsen worden in theorie uitgelegd en op papier mee gegeven. De deelnemers krijgen reeds voor gebeitste materialen om mee te werken.
Een scala, regenboog aan kleuren wordt gemeenschappelijk geverfd en neem je mee naar huis en je hebt inspiratie om zelf verder te gaan.
Ondertussen kan je experimenteren met shibori oververvingen,

Er zal worden geverfd met Reseda(extract), Rubia(ext), kastanje (ext), Blauwhout(ext), Catechu en indigo. Meerdere kleuren worden besproken en getoond : walnoot, cochenille, Genista, Koffie, polygonum,, etc. en vele mengingen.

Bij het leren toepassen van de printpasta’s worden gemeenschappelijke stalen op dag 1 gemaakt en is er op dag 2 ruimte voor eigen experimenten.
De bedrukte stoffen moeten worden gestoomd en gewassen. Je krijgt uitleg hoe je een eigen stomer kan maken. In deze masterclass worden de volgende verfstofextracten toegepast : Rubia-meekrap., Genista, cochenille, indigo, ijzer-gallus en een ets of katalisator pasta.

Wil je meer van Leentje lezen , kun je informatie vinden op haar website www. tinctoria.nl en andere social media. Inschrijven kan vanaf heden.

MARJOLEIN DALLINGA van 25 april t/m 1mei
Binnen de viltwereld behoeft Marjolein eigenlijk weinig introductie meer. Waar ze ook komt, de cursussen zijn in no-time volgeboekt. Iedereen wil graag zien hoe zij tot de meest verwonderlijke viltconstructies komt, de technieken weten, de gedachtegang achter het hele proces en vooral de magie ondergaan en beleven wat het tot een perfecte masterclass maakt. Het zijn feestjes!
Marjolein omschrijft haar masterclass die zij “DUIK” heeft genoemd als volgt;
Uit de dans van wrikkende gevoelens ontstaat creativiteit en soms kunst. Vaak worden beelden als iets statisch ervaren maar deze workshop legt de nadruk juist op het beweeglijke; de beweging van wolvezels tot vilt. Zolang er beweging is ,is er leven!
Deze 3- 6 daagse vilt workshop wil Marjolein de bewustwording van de ervaringen met het beeldhouwen en met wolvezels verdiepen. Een ontdekkingstocht met verschillende vervormingen en vilttechnieken om er achter te komen hoe en waarom we juist dit medium kiezen. Deze workshop is geïnspireerd door ideeën en gevoelens ten aanzien van thema zoals opbouw afbraak, chaos, vernieuwing en verval. Deze thema’s zullen spelenderwijs en experimenteel onderricht worden. Daarom zullen enkele onderdelen van de les, in complete stilte worden gegeven!
Concentratie op basis ideeën als kleur, vorm en concept van een kunstwerk.
Studenten worden uitgedaagd om te experimenteren met eigen ontwerpen om zo doende meer bewust te worden van hun eigen unieke creatieve proces.
Het accent ligt bij de reis en bij het loslaten van ideeën over het eindresultaat.
Dit is een experimentele, ontdekkende vilt workshop.

NATALYA BRASHOVETSKAYA 8 T/M 12 JUNI
Natalya is een oude bekende bij Fiberfusing. Dit jaar komt zij met een cursus “boots and backpack” waarbij je je eigen ontwerp laarsjes gaat maken en een bijpassende tas of rugzak. Natalya kennende wordt het hard werken maar dan heb je ook iets unieks en opvallends! Ze heeft haar techniek verfijnd en vernieuwd dus ben ik ook heel nieuwsgierig naar deze geweldige masterclass!
Natalya komt uit de Oekraïne en woont al meer als 15 jaar in Cyprus. Vilten ziet zij niet als hobby meer maar als een life-style, waarin zij volledig tot rust komt. Ze heeft samengewerkt met getalenteerde vilters uit de hele wereld. Momenteel maakt vilten en het maken van haar schoenen en accessoires het grootste deel van haar leven uit. Er zijn geen grenzen in haar creativiteit maar wel grenzen in tijd. Zoals altijd bij creatieve mensen komen we tijd tekort!

IRIT DULMAN 24-30 JUNI EN 23 T/M 30 SEPTEMBER
Ook Irit is een welkome gastdocent bij Fiberfusing. Zij heeft een enorme passie voor botanical printing. Ze brengt veel tijd buitenshuis door om planten te verzamelen, te bundelen en vervolgens met veel ongeduld wachten tot ze de bundels mag openen. Het zijn ware kostbare kadootjes, de resultaten op de stoffen oogverblindend en prachtig! De prints op stof te zien in niet alleen een kunstmatige of technische procedure, het is een integraal onderdeel van haar dagelijkse leven.
Het is een constante en intrigerende verbinding met de natuur en een voortdurende observatie van de wereld. Irit wijdt ook veel tijd aan het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe technieken.
In deze 7 daagse workshop word je veel bijgebracht over botanical prints en de hele filosofie erachter. Het is teveel om op te noemen. Dit moet je ervaren en ondergaan….
Vanwege het grote aantal aanmeldingen heeft Irit besloten dit jaar 2x te komen!!

BAHAR BOZACI 8 t/m 11 september
We hebben de masterclass van Bahar al vele malen opnieuw moeten inplannen als gevolg van de pandemie die ons in de greep houdt maar ik hoop dat het nu doorgang kan vinden.
Bahar komt met 2 cursussen: printen op zijde en printen op leer. Vooral dat laatste is zo ontzettend apart en mooi! Bij het ecoprinten op zijde wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke verfstoffen en Bahar gebruikt bladeren en bloemen. Zij laat zien hoe je dit combineert en wat de oneindige mogelijkheden zijn met deze materialen. Er wordt geleerd hoe je je eigen designs kunt maken en patronen. Dit geldt ook voor het bewerken van het leder. Hoe ga je met leder om, hoe houd je het mooi en kun je leder nog zachter maken als dat het al is. Er gaat een bijzondere wereld voor je open!

MOLLY WILLIAMS 15 T/M 18 SEPTEMBER
Bij het zien van Molly haar beelden , werd ik gelijk gegrepen door het lijnenspel, de beweeglijkheid en de emotie die de beelden uitstralen. Dit zou ik ook wel willen leren maken dus waarom niet gelijk een workshop organiseren? Gelukkig wilde Molly wel vanuit Engeland naar ons toekomen. Molly is lid van verschillende textiel- en ambachtsgroepen. Haar werk wordt jaarlijks tentoongesteld in o.a Londen . Zij wil hedendaagse dans en moderne en oude beeldhouwkunst transformeren naar vormen en bewegingen van vilt. Je ziet het terug in haar vilten sculpturen en haar kenmerkende figuratieve vormen. Molly heeft een unieke techniek ontwikkeld om wolvezels nat te boetseren tot figuratieve vormen. Zij heeft een voorliefde voor Ottomaans textiel. Verder ontwerpt Molly zelf al haar producten en maakt textiele kunstvoorwerpen voor aan o.a.muren.

DE HEKKENSLUITER VAN DIT JAAR; CHARITY V.D.MEER
6 t/m 9 oktober

Charity is met haar label: SHARIT afgestudeerd in Fashion design en Knitwear in Nothingham aan de Nothingham Art en design Universiteit in 2002. In datzelfde jaar verhuisde zij naar Nederland waar ze als zelfstandige verder ging in fashion en design. Charity ontwikkelde haar eigen stijl en vilttechniek wat volgens haar een brede aanpak en nieuwe kijk gaf in viltmogelijkheden gebruik makende van diverse natuurlijke materialen en vezels om mee te experimenteren. Haar “Sharit etnische fashionlijn”viel zelfs Lidewij Edelkoort op die in Parijs werkte en zij gebruikte de jurken van Charity zelfs in haar collectie.
Charity haar ontwerpen zijn zo eigen dat je er overal tussenuit kunt halen. Ik ben dan ook heel blij dat ze deze ontwerpen met ons wilt delen en maken zodat ook jij kunt pronken met een prachtig ontwerp wat je je helemaal eigen hebt kunnen maken.

MEER INFORMATIE

Voor al onze workshops geldt; vol=vol. We willen geen te grote groepen hebben omdat we vinden dat elke cursist recht heeft op goede lessen en voldoende persoonlijke aandacht.
De prijzen en meer informatie over de genoemde workshops zijn op te vragen via de mail bij de organisator van dit alles : Rianne Vermeulen, workshopsfiberfusing@gmail.com
De dagen zijn inclusief lunches, drinken en gezonde snacks. Parkeren is gratis en er zijn overnachtingsmogelijkheden in de buurt. Bij inschrijving kun je hier naar vragen.
Zijn er vragen over verblijf, les en materialen, stel ze gerust. We doen onze uiterste best om er een niet alleen leerzame maar ook gezellig en relaxte tijd van te maken!

2023
Voor 2023 ben ik al bezig met het benaderen van docenten zowel nationaal als internationaal, om nieuwe vooral interessante workshops te komengeven. Ik denk hierbij aan:
• Gladys Paulus
• Ricarda Assman
• Mahukanga
• Dawn Edwards
Verder zijn we druk doende om eens te kijken naar de lessen van interessante textielkunstenaars op mogelijk andere textielgebieden dan alleen het vilt. Heb je ideeën daarover dan houd ik me aanbevolen!!

Voor vragen en informatie over de workshops , neem contact op met :
Rianne Vermeulen- FYO-Felt i.s.m. atelier Fiberfusing
workshopsfiberfusing@gmail.com
of bel:
+ 31 646347447.
Hopelijk tot ziens!!

Vriendelijke groet,
Rianne Vermeulen

Volgende bericht:

Vorige bericht:

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide